Paige & Steve’s Kitchen Posted on November 9, 2012 By hello kitchen

Paige_04

It’s always fun to collaborate with clients who have a unique perspective about cooking, as they contribute great ideas and appreciate efficient design. When I first met with Paige and Steve, it was clear that they cook… a lot! They had stacks of Bon Appetit and Food & Wine magazines, good knives, and knowledge about particular appliances. They enjoyed hosting food-focused gatherings that often involved their guests in the cooking.

Paige_02

The kitchen design for Paige and Steve evolved into a very open space, with easily accessed cooking tools and appliances. The ‘before’ image and plan, below, shows the tight U-shaped 1970’s kitchen that looked out onto the deck and had a pass-through to the living room. We wanted to maintain that view to the backyard, but expand it even more by taking over the adjacent dining room and elongating the kitchen.

Another ‘before’ photo shows the bar seating (rarely used) and larger opening into the breakfast area. The pass-through on the left opened up completely, allowing for quicker access to the deck and grilling area. We deleted the shelves and gave the space back to the kitchen, forming a niche for the refrigerator and pull-out pantry.

We worked with the existing window layout so as not to disturb the exterior of the house. This meant leaving some space at the end of the countertop for the dining room windows, which brought some nice light into the kitchen as a result. The professional range and vent hood act as a center piece for that wall, with and IKEA stainless organizing rail for skillets.

Paige_03

One detail that developed during the construction process was the floating shelf system in front of the window. Since the opening is almost 6-feet wide, we needed to figure out how to span that far and still support the weight of dishes and books. The result is a collaboration between us and the contractor, Matt Davenport, who suggested these hidden brackets that attach to the stud wall on either side. Welded stainless steel ‘belts’ wrap the butcher block shelves.

Paige_08

We chose stainless screws as a decorative accent. The assembly plays off the stainless steel top and oak butcher block on the island. We saved quite a bit by using IKEA gloss white cabinets, which make a nice contrast to the smokey quartz ceramic tile. The walls in the kitchen and living room were painted Benjamin Moore Silver Crest, a beautiful blue-grey with yellow undertones.

Paige_06

I’m proud to announce that this project will be published in the AIA Dallas ‘Women In Architecture’ annual publication. I’ll share that link with you when it comes out!

Credits:

Contractor: Matt Davenport, Home Source Construction

Appliances: Kiva Kitchen & Bath

Flooring: Treehouse

Photography: Whit Preston

 

 

 

Filed under:
Hello Kitchen Projects